streda, 18. januára 2012

Najčokoládovejšie cupcakes na svete!



Tieto cupcakes sú zázračné. Nie, nedávam do nich nič nelegálne (zatiaľ), ale je v nich toľko kakaa, že vám jeden jediný koláčik ušetrí zopár euro (alebo aspoň centov) za antidepresíva . Čokoládové cupcakes patria medzi tie naj. Pred tým, ako sa pustíme do cesta si zapneme rúru na 180 stupňov. Cesto sa robí opäť pomocou "creaming method"; čiže si najskôr vyšľaháme maslo, pridáme cukor, premiešame, pridáme vajíčko, premiešame a napokon na striedačku primiešavame suchú zmes (múka, kakao, sóda bikarbóna, kypriaci prášok, soľ) a tekutinu (mlieko, extrakt). No a nakoniec krátko miešame na strednej rýchlosti. Výsledkom je dokonalé ľahučké cesto plné vzduchových bubliniek, ktoré ho počas pečenia krásne nadvihnú, takže z rúry vytiahneme tmavé nadýchané cupcakes...

Cesto (12 cupcakes):
115g masla (izbová teplota)
200g cukru
1 vajíčko (izbová teplota)
70g holandského kakaa
130g polohrubej múky
1/4 čajovej lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
150ml mlieka 
1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Cestom naplníme košíčky (v cupcakes forme) približne 1cm od vrchu a pečieme 25minút.

A najlepším spôsobom, akým ozdobiť čokoládové cupcakes je ganache. Ganache je vlastne roztopená čokoláda so smotanou na šľahanie. Najskôr si dáme do menšieho hrnca vodu, ktorú necháme zovrieť a potom stíšime plameň. Na hrniec dáme sklenenú alebo kovovú misku, v ktorej pomaly miešame čokoládu so smotanou, až pokým nám nevznikne krásny hladký krém. Pokiaľ sa vám krém bude zdať príliš riedky, chvíľu ho miešajte. Napokon si vezmite (poriadne) vychladnutý cupcake a namočte jeho špičku do krému, trocha pootáčajte a položte na tanier alebo podložku. Cupcakes treba nechať vychladnúť pri izbovej teplote (nikdy nedávajte cupcakes do chladničky, cesto by prišlo o všetku vlhkosť a bolo by príliš hutné). Pokiaľ sa vám cupcakes zdajú byť príliš obyčajné, ozdobte ich fondánovou kvetinkou alebo farebnými guľôčkami (jedlými, samozrejme).

Krém:
100g čokolády 
50ml smotany na šľahanie (30%)



UPDATE:
praxou sa ukázalo, že dve vajíčka niekedy fungujú lepšie, ako jedno...takže ak by sa vám zazdalo, že cesto tak nejak málo drží pokope, prípadne by sa vám odlepovali košíčky od koláčikov, použite radšej vajíčka dve. 

4 komentáre:

  1. Tak a zajtra ich mame na jedalnicku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krasny bloog!! a cupcakes idem robit prave teraz :)
    ak by si chcela navstivit ten moj: www.ladyymarmelade.blogspot.sk
    vela stastia!

    OdpovedaťOdstrániť